banditskatoplofikacia.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(6903)
Глог
Видео

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Лични файлове Фото Галерия

Глог 14:54
« Обратно
Вземи в gLOG
РЕКЕТЪТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ/В."24 ЧАСА"/
Да плащаш стотици левове за парно, без да си стъпвал в апартамента през зимните месеци, може да е енергийно логично, но е напълно необяснимо за потребителите. Мнозина от тях изпищяха от сумите, искани им за общите части. В някои случаи те са 50% от сметката, в други 60 или 70%. Те плащат за нещо, което не са потребявали. Това напомня на данък, наложен незаконно от търговско дружество. Абсурдът е пълен, защото тези аномалии се дължали на широки коридори и стълбища. "24 часа" сезира обмудсмана на България Гиньо Ганев за проблемите и той отсече, че всеки текст, противоречащ на конституцията, ще бъде даден на съд, за да бъде отменен. Миналия месец след намесата на омбудсмана Конституционният съд отмени Закона за културното наследство по искане на граждани. По същата схема “24 часа” ще настоява Гиньо Ганев да поиска Конституционният съд да се произнесе.
Апартамент от 99 кв. метра на ул. "Пиер Дегейтър" в София има сметка за парно от над 700 лв. за целия сезон. Нормално, дори е малко, би реагирал човек, ако там хората са се топлили цяла зима.
Уви, не - те са пребивавали в жилището точно 20 дни, докато е имало парно. Имали нещастието обаче да си купят апартамент в блок, където коридорите са големи. Проверката, направена от столичната топлофикация, показва, че семейството има да плаща за общи части повече, отколкото за отопление.
Енергията, която е била за отопление, е 2900 квтч, за сградна инсталация обаче са начислени 3124 квтч. Проблемът бил, че за няколко радиатора в този блок след изчисляване на единиците от уредите е трябвало да се начисли енергия над пределно допустимата, която може да излъчва отоплителното тяло.
Затова надхвърлената енергия е била прехвърлена ъм общите части на другите и разпределена между всички, обяснява топлинният счетоводител. Така най-големите жилища получават и най-големи суми за сградна инсталация. Виновни са големите коридори и общи части в този блок, реагират от дружеството. Така заради тях парното за апартамента от 99 квадрата става толкова, все едно сиотоплявал мезонет от 200 кв.
"Аз не каня гостите си в коридора, нито спя там", ще реагира всеки, който още не се е сблъсквал с дългогодишните драми с топлофикацията.
Тази зима отново показа, че сумите за общи части на хиляди абонати са 50, 60, дори 70% от сметката. Казано по друг начин, дори да не живееш в жилището, пак ще плащаш все едно, че си бил там. Собственици на нова кооперация, в която всеки апартамент има топломер, също са “ударени” от тъй наречените общи части или сградна инсталация.
В началото били доволни, че са се откачили от въпросните уреди за дялово разпределение и ще плащат реално ползвана топлина, но пък ги "застрелва" сградната инсталация. Жена, която топли една стая, защото живее сама, плаща по-големи суми за сградна инсталация, отколкото за жилището.
Фактура за топла вода на Иван Димитров от блок 29 в Дружба 1 е “разкостена” от Федерацията за защита на потребителите. За август човекът има сметка за топла вода 33 лв. и просрочени задължения от 703 лв. Дотук нищо особено. Не плащал. Експертите обаче се вгледали в данните за целия блок. Там пише, че сградата е употребила 636 куб. м топла вода по данни от общите водомери. За тях са изразходвани, според фактурата 27 977 квтч топлинна енергия. Или, ако разделиш енергията на кубиците се получава, че за топленето на 1 куб. м вода са изхарчени 43 квтч.
Топлофикацията обаче е сметнала, че за подгряване на 1 куб. м вода са изразходвани 78 квтч енергия и по тази енергия е изчислена дължимата сума от 33 лева. Това излиза почти два пъти повече. Този пример той е дал на еврокомисаря Меглена Кунева.
От столичната топлофикация обаче смятат, че е некоректнода се твърди, че се начисляват двойно по-големи суми.
Разликата се получавала от това, че данните за цялата сграда - ползваните кубически метри вода и енергията за подгряване, са реални числа, отчетени от търговските уреди в абонатните станции -общ водомер и топломер. А в сметката на конкретния клиент изчисленията
били направени по прогнозни суми, които се изравняват чак в изравнителната сметка. Какви са те, ги има в разпечатката за всички апартаменти в блока, която получава домоуправителят.
От дружеството отчитат този пропуск и казват, че в новата фактура ще го поправят и ще дават прогнозните числа, по които хората плащат месечните си сметки.
Експерти от федерацията са изчислили, че за отоплението на жилище в Младост 4, бл. 409, вх. 7 пък са начислени 22 квтч на куб. м. Оттам добавят любимата си фраза, че това е мощност за сушилня.
Купчини сметки и оплаквания заливат "24 часа" всяка година. Проверките показват, че или има много изключени отоплителни тела, че за сградна инсталация в блока в Разсадника се дават 53% от сумата за енергия, че за затопляне на 1 куб. м вода се харчат дори 143 квтч топлина, което никак, ама никак не е нормално. Но потреблението в сградата било малко и затова се получавали тези големи суми.
Хората дори спряха да се оплакват толкова активно. И като виждат, че няма справедливост, че им се начислява нещо, което не ползват, те просто спряха да плащат.
Така столичната топлофикация вече има да събира над 230 млн. лева.
Новонатрупаният дълг към "Булгаргаз" е над 120 млн. лв. А няма и година откак държавата даде над 200 млн. лв., за да може топлофикацията да погаси дълга си за газ.
Развод?
Шефът на федерацията на потребителите Павел Кърлев предлага хората, които не искат да са на парно, но са в топлофицирана сграда, да изолират на 100% тръбите и да се разведат с топлофикацията.
Валентин Терзийски от асоциацията на топлофикациите обаче казва, че няма как да снабдяваш с топлина Петров от четвъртия етаж и в студената сграда топлината да не се разсее. Какво ще стане с парното в държавата? Ясно е, че няма да се издържи дълго време в сегашната ситуация. Топката е в експертите. И във властта.
Вчера от столичната топлофикация съобщиха, че са пуснали парното в 91 сгради от топлофицирани 15 000. Повечето са училища, детски градини, посолства, болници и само три еднофамилни къщи.
МАРИЯНА БОЙКОВА

Експертът: Закриваме топлофикация или правим европравила
Голямата неизвестна пред фирмите за дялово разпределение е количеството топлина, което е преминало през индивидуалните отоплителни тела, тъй като нямат непрекъснат достъп за отчет. Това каза за "24 часа" Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикациите. Тръбите са едни и същи, докато в апартаментите хората регулират отоплението. И ако манипулират приборите на отоплителните тела, нещата стават съвсем непредсказуеми, тъй като енергията се разпределя на другите клиенти.
Оттам се получавали аномалиите.
Как е по света:
Наистина действа Законът за етажната собственост с право на контрол на съседите. При нас почват обвинения, че топлофикациите искат да скарат съседите.
В Румъния, където основната част от топлофикациите са държавни, цената на енергията се плаща в съотношение 60% от потребителя и 40% енергийни помощи от държавата. По-голяма част от потребителите имат право на тях.
Има и правило - границата на доставката на енергия е абонатната станция. И ако един в блока не плати два месеца, спира се топлината за цялата сграда.
Така е в Полша, Чехия, Австрия, Германия, Холандия, Дания, Норвегия, Франция.
В Чехия понятие като неплащане няма, имало 95% събиремост. И как иначе - стойността на отоплението била по-ниска от разходите за цигари на семейство.
Никъде не се е чуло потребителите да демонтират радиатори. Това е забранено.Така се получава изкривяване на сметки. Основните проблеми в България са половинчато прилагане на световен опит, казва Терзийски. Той е и радикален - или да се реши да се закрие топлофикационният сектор, или да се въведат правилата, които са по света. (24часа)

Омбудсманът Гиньо Ганев: Ще дам на съдвсеки текст, газещ конституцията
“24 часа" разговаря с омбудсмана на България Гиньо Ганев по повод на сигналите от читатели, изпищели от сметките за парно.
“Всички текстове в Закона за енергетиката и наредбите към него, които нарушават интересите на потребителя, ще бъдат подложени на обществено обсъждане”, заяви Гиньо Ганев. Той се закани, че ако се открие нормативен акт, който противоречи на конституцията, веднага ще го даде на Конституционния съд. И той ще го отмени, както се случи със Закона за културното наследство, категоричен е общественият защитник.
“24 часа” използва тази публикация, за да уведоми официално омбудсмана и той да започне процедура. (24часа)

Хазяи панически свалят наеми заради сметките
Идването на зимата, а с нея и космическите сметки за парно принуждават хазяи да свалят наемите за даваните от тях жилища.
Хората са готови да пуснат апартамента си и на безценица само да има кой да плаща сметките за парно в него. Остане ли празно жилището, собственикът трябва да брои на топлофикацията огромни суми за общите части, особено ако в блока много от домакинствата са изключили радиаторите.
"Миналата година давах гарсониерата срещу 240 евро месечен наем, разказва дама, чието жилище е в престижния квартал Изток в столицата. Сега я предлагам и за 200 евро, защото се ужасих, че остана ли без наемател, трябва да плащам по около 100 лв. на месец за парно, без никой да е стъпвал в жилището. Ако трябва, ще сваля и още от наема", казва жената.
За двустаен в Дървеница само за седмица наемът бе свален от 320 на 250 евро в сайта на известна агенция за имоти. Хаосът със сметките за парно вече е на път да отблъсне наемателите от топлофицираните жилища, коментират брокери. Само преди няколко години да предложиш апартамент в топлофициран квартал се водеше за екстра. Сега клиенти от провинцията, особено студенти, се мръщят на парното и предпочитат отопление на ток, тъй като ще включват уредите само когато са у дома. Това им гарантира по-ниски месечни сметки, разказват от агенциите. (24часа)

Павел Кърлев, шеф на федерацията на потребителите: Пуснете на свобода вързания за топлото
Шефът на федерацията на потребителите вади фактура след фактура и случай след случай. В едната фактура начислената енергия е толкова, че във всеки куб. м на жилището постоянно трябва да има 18 квтч топлина. Това е все едно че жилището е сушилня за плодове, казва той. Вече има две дела, които топлофикацията губи срещу свои клиенти, от които търси пари за доставената услуга. Смята, че това е пробив.
- Има много случаи, в които хората смятат, че са ощетени. От друга страна топлофикация задлъжнява. Какво да се прави? Дайте решение да се направи така, че тази услуга да остане и да е справедлива.
- Ще ви кажа. Проблемът на топлофикациите е, че хората спряха да плащат. Топлофикациите трябва да си преброят дивите зайци.
- Кои са дивите зайци?
- Които не искат услугата. И да задължат тези потребители да изолират тръбите, които минават през жилището им. Тази идея я давахме още 2001 г. на тогавашния министър Милко Ковачев. Едно от предложенията ни беше да се направи 100% изолация и край, развеждаш се с топлофикацията. Остави го човека, който си е свалил радиатора, свободен, не му измисляйте сградни инсталации и сума мощност. Сигурен съм, че това ще проработи.
- Защо?
- Защото идват хора, които сега са влезли в чисто нови сгради. Казват, че ги натискат съкооператорите да се присъединят към парното, но те се страхували от големи сметки. Даваме им съвет просто да не подписват заявлението. Във вход са един, двама, трима. Другите се поогледат, поскарат се и накрая поемат ангажимента да плащат общите части на тези, които не искат. Това не говори ли, че по този начин може да се върви. Каква е нашата идея? Този, който иска, заповядай, плащай. Този, който не иска, е свободен от парното. Но при условие че е изолирал тръби.
- Чакайте. Ами ако този, който уж е изолирал, започне да краде?
- Той трябва да осигурява достъп до жилището си. Всеки път, като ти звъннат, отваряй вратата.
- Това как ще стане? Той ако краде, как ще ги пусне. Аз уж не искам услугата, но защо да не крадна?
- След като той не желае услугата, нека да държи вратата отворена за тройката на домсъвета. Работи това. Със закона ще се уреди. В момента, в който отива на вариант да се раздели с топлофикацията, той ще подпише всичко. Ако пък не допусне проверка, да плаща все едно радиаторите са работили на максимална мощност. Другият проблем са кражбите. В София над 47% от енергията са откраднати.
- Откъде дойде това число? 47% е много.
- Толкова е, това число е на топлофикация. Толкова е открадната топлина от съседите. Ние се крадем, защото ни въведоха тази система.
- Хайде да видим какво да се промени в системата?
- Който иска парно, но си е наумил да го има по друг начин, да му елиминираме тази възможност чрез едни защитни холограми, които се лепят на връзката на радиатора и на топлоразпределителя. (24часа)
Виж още:
15 Октомври 09, 14:54    Коментари (3)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1112